Service2Media

M2Active platform

Het Nederlandse Service2Media levert enterprise grade ontwikkel- en beheeroplossingen voor apps op mobiele apparaten. Met Service2Media’s M2Active is het mogelijk bedrijfszeker, grootschalig en kosteneffectief apps te ontwikkelen, uit te rollen en te beheren op alle mobiele besturingssystemen waaronder iOS, Android, BlackBerry en Windows Phone.

De wereld over met mobiele software

Met een Nederlands software-ontwikkelbedrijf wereldwijd een top 3 positie bereiken. De ambities van Marcel Smit, directeur van het Enschedese Service2Media, zijn niet gering. “Maar onze kennis op het gebied van mobiele software gaat zo ver, dat we daar gemakkelijk de wereld mee over kunnen”, meent Smit. Met grote namen als Al Jazeera, Lexis Nexis en Reed Elsevier als klanten, zag PPM Oost de internationale potentie van Service2Media en investeerde om zo de internationale groei mogelijk te maken.

Service2Media is binnen de regio Enschede vooral bekend als een bedrijf dat applicaties voor smartphones en tablets bouwt, maar zelf positioneren jullie je vooral als softwarebedrijf. Waarom?

Marcel Smit, directeur van Service2Media:Bijna iedereen kan tegenwoordig apps bouwen. Er zijn genoeg studenten die handig genoeg zijn om voor de bakker op de hoek een app voor de iPhone te ontwikkelen. Daar mikken wij allang niet meer op. Wij trekken het veel breder. Als jij als klant een of meerdere applicaties wil, rollen wij die eventueel voor meerdere besturingssystemen uit. Dan heb je dus een app beschikbaar voor iOS, Windows Phone en Android. Tegelijkertijd beheren we die verschillende apps via één specifiek platform. Wij kunnen daardoor, in tegenstelling tot anderen zoals de student om de hoek, veiligheid en volumecapaciteit garanderen. Grote uitgeverijen hebben soms wel duizend apps die ze moeten beheren, dan is het handig als dit via één platform verloopt.”

“Bijna iedereen kan tegenwoordig een app bouwen”

Op jullie website staat een indrukwekkende waslijst van grote en kleine applicaties die jullie hebben gebouwd. Zowel op nationaal als internationaal gebied.

“Wij ontwikkelen apps voor grote bedrijven en instanties die behoefte hebben aan een grote mate van security en waar je bovendien praat over grote hoeveelheden gebruikers en koppelingen met complexe databases. Daarin zijn we gewoon erg goed. Niet iedereen kan een declaratie-applicatie voor een verzekeraar bouwen. Daar is veiligheid zó belangrijk. Hetzelfde geldt voor de Rabo Bankieren App. Je moet er niet aan denken dat daar iets mis is op het gebied van security.

Maar we hebben bijvoorbeeld ook de veilingkloksynchronisatie gebouwd voor VakantieVeiligingen.nl. Die zorgt ervoor dat biedingen op je iPhone gelijk lopen met die op de tablet of computer. Om dat te realiseren moet je heel veel technische knowhow in huis hebben.”

Maar hoe maak je aan de klant duidelijk dat Service2Media niet hetzelfde doet als die ene handige student?

“Het is een van onze grootste uitdagingen een positie te kiezen waarin we uniek zijn. We hebben het voordeel dat de markt een stuk volwassener is geworden. Een paar jaar geleden waren klanten lang niet zo kritisch als nu. Ze wilden ‘iets met een app’ en dus was het al snel goed. Vooral de grote klanten eisen nu veel meer. Ze willen van ons leren, zien ons als vraagbaak. Service2Media is van begin af aan meer een softwarebedrijf geweest dan een app-bouwer. Wij kunnen daardoor, in tegenstelling tot veel andere bedrijven, software ontwikkelen voor grote, internationale klanten.”

“Hoe kun je in een volle markt een positie kiezen waarin je uniek bent?”
 
De mobiele markt is voortdurend in beweging. Ieder jaar hebben smartphones en tablets meer mogelijkheden. Hoe speelt Service2Media daarop in?

“Wij moeten voortdurend vernieuwen en ons platform verbeteren. Op dit moment is HTML5 een populaire programmeertaal, waarvan grote klanten graag gebruik maken. Een app bouwen in HTML 5 is echter niet eenvoudig en helemaal niet zo veilig. Wij zijn inmiddels in staat zo’n mobiel programma nu wél snel en veilig te bouwen. Bovendien hebben we de tools om die app goed te beheren.

Er zijn, zelfs wereldwijd, maar weinig partijen die ook zo’n complexe app kunnen ontwikkelen. Ik durf zelfs te stellen dat wij op het gebied van veiligheid de beste mensen van Europa hebben. We krijgen niet voor niets verzoeken van klanten of wij, om de veiligheid te testen, hun applicatie willen ‘aanvallen’, hacken dus. Dat zegt genoeg.”

“Voor doen, samen doen, zelf doen.”
 
Jullie verdienen een groot deel van jullie geld met het bouwen van apps. Blijft dat zo?

“We streven voor de toekomst naar een model waarbij onze partners onze software afnemen en daar dan een app mee bouwen. We hebben ook een businesscase genaamd: ‘voor doen, samen doen, zelf doen’. In eerste instantie bouwen wij de applicatie voor de klant. Bij een volgende app gaan we samen te werk en helpen wij met onze kennis waar nodig. In het laatste stadium bouwt de klant de software helemaal zelf, maar maakt wel gebruik van onze technologie. Zo kunnen wij door met volgende projecten, maar krijgen we wel een licensing fee. We zoeken onze partners niet alleen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook in Duitsland of Scandinavië. ”

Je bent zelf pas een half jaar werkzaam bij Service2Media, maar hebt flinke ambities. Hoe probeer je medewerkers jouw enthousiasme over te brengen?

“Ik trap een ontzettend grote deur in, maar het is toch echt communiceren. Gewoon praten met mensen. En dan bedoel ik ook echt met iedereen. Ik wil van iedereen weten wat ze vinden. Hoe willen zij de positie van Service2Media verbeteren? Er zitten hier in Enschede mensen met veel kwaliteit. Sommigen realiseren zich niet half waartoe ze allemaal in staat zijn. Daarvan wil ik ze bewust maken.”

Om te kunnen internationaliseren, hebben jullie van onder meer PPM Oost een financiering gekregen. Waar is het geld precies voor nodig?

“Uiteindelijk willen we met ons softwareplatform naar Amerika. Dat land heeft zoveel potentie. Feit is dat wij in een enorm dynamische markt zitten waar de technologie heel hard gaat. De kosten gaan hierdoor bijna altijd voor de baten uit. Als gevolg hiervan heeft Service2Media ook een roerige tijd achter de rug. We hebben gereorganiseerd en gaan nu meer verkoopgericht te werk. We willen het bedrijf gezond houden, maar met behulp van de investering van PPM Oost toch blijven innoveren. We hebben zoveel kennis op het gebied van mobiele software, dat we uiteindelijk een top 3 positie in de wereld moeten kunnen veroveren.”

Voor meer informatie over deze participatie neemt u contact op met:

ir. B. Pleging (Bas)
senior investment manager
06 46750990