Succesvolle exits

Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK)

PPM Oost heeft haar belang in IMK verkocht. Het IMK helpt ondernemers met problemen om een duurzame financiële basis voor de toekomst te leggen.

Han Dieperink, Algemeen directeur van IMK geeft aan dat PPM Oost er als aandeelhouder voor heeft gezorgd dat het IMK is geprofessionaliseerd. 'Er is nu een goede governance en een heldere strategie welke we mede danken aan de sterke regie van PPM Oost. Voor mij als directeur is PPM Oost altijd een goed klankbord geweest' aldus Dieperink.

Een groot deel van de ruim honderd medewerkers zijn gespecialiseerd in advies en begeleiding van kleine ondernemers. Daarnaast beschikt IMK over een kenniscentrum met unieke kennis over ondernemerschap, competenties, sectoren en ondernemersregelingen. Het IMK begeleidde inmiddels meer dan 50.000 ondernemers in Nederland in opdracht van ruim driehonderd gemeenten, financiële instellingen en andere grote organisaties.

www.imk.nl

NovioGendix

PPM Oost heeft haar belang in de Nijmeegse participatie NovioGendix verkocht aan het Belgisch-Amerikaanse MDxHealth. NovioGendix ontwikkelt testen waarmee goedkoper en op een patiëntvriendelijker manier prostaatkanker kan worden opgespoord. Door de overname kan NovioGendix de ontwikkeling van prostaatkanker en andere moleculair diagnostische testen voor nier- en blaaskanker een flinke boost geven.

Een belangrijk aspect voor PPM Oost om in te stemmen met de deal met het beursgenoteerde MDxHealth was dat het bedrijf op de huidige locatie kan blijven zitten om nauw te kunnen blijven samenwerken met het Nijmeegse RAdboudumc. Met MDxHealth krijgt NovioGendix veel meer mogelijkheden om te werken aan de ontwikkelingen van moleculair diagnostische testen van hoge kwaliteit stelt CEO dr. Willem Melchers.   

www.mdxhealth.com
www.noviogendix.com

 

Xsens

Xsens is een start up vanuit de Universiteit Twente en was sinds 2001 een participatie van PPM Oost. Xsens ontwikkelt MEMS-gebaseerde sensorsystemen om driedimensionale bewegingen in kaart te brengen, voornamelijk gericht op bewegingen van personen. De sensoren worden onder meer toegepast in de filmindustrie, sportanalyses en revalidatie, maar worden ook gebruikt in bijvoorbeeld voertuigen en robots.

PPM Oost heeft in 2014 haar belang in Xsens verkocht aan het Amerikaanse Fairchild Semiconductor. Fairchild is opgericht in 1957 in Silicon Valley en biedt oplossingen voor stroomvoorziening in onder meer mobiele telefonie en de auto-industrie.

Xsens CEO Casper Peeters kijkt terug op een prettige samenwerking met PPM Oost. “Dat komt vooral omdat PPM Oost goed weet wat haar rol als financiële aandeelhouder is en zich ook zo professioneel opstelt. Peeters kan startende ondernemers op zoek naar financiële middelen om hun innovaties van grond te tillen, dan ook van harte aanbevelen met een regionale participatiemaatschappij in zee te gaan. “Je krijgt daarmee een ervaren, goede en betrouwbare partner aan boord.”

www.xsens.com / www.fairchildsemi.com

 

Aeronamic

Van groeidiamant tot kroonjuweel. Die ontwikkeling heeft Aeronamic Holding uit Almelo, toeleverancier in de luchtvaartindustrie, in de afgelopen 7 jaar doorgemaakt. In 2005 werd met behulp van PPM Oost een nieuwe weg in geslagen. Na een intensieve samenwerking, die resulteerde in een stevige groei, werd in 2012 het belang van PPM Oost teruggekocht door het management.
Aeronamic ontwerpt, ontwikkelt, produceert en levert air managementsystemen, waaronder airconditioning, startmotoren en turbines voor vliegtuigen. Aeronamic, met vestigingen in Almelo en het Roemeense Sibiu, heeft inmiddels 110 medewerkers.

CEO Dick Alta kijkt tevreden terug op de participatie van PPM Oost: “PPM Oost is een loyale aandeelhouder geweest, die altijd de bedrijfscontinuïteit vooropstelde. Ze waren betrokken, maar gingen nooit op mijn stoel zitten. Wij hopen dat PPM Oost met het geld dat zij voor haar aandelen heeft gekregen meer jonge en startende high-tech ondernemingen in de regio op een zelfde wijze kan begeleiden.”

www.aeronamic.com

 

Divitel

Divitel uit Apeldoorn levert apparatuur, systemen en software die het mogelijk maken digitale signalen, zoals digitale televisie, te tonen op bijvoorbeeld televisie, computer en mobiele telefoon. Klanten van Divitel zijn onder meer UPC, Ziggo, KPN en ZDF.

Met het toetreden van Rapar en Sniper Investments is er een einde gekomen aan de investering van PPM Oost in Divitel. In 2011 heeft PPM Oost geïnvesteerd in Divitel om haar groei te bespoedigen. In de afgelopen twee jaar is het bedrijf erin geslaagd om de kansen in de markt te pakken en verdere groei te realiseren.

"Met hulp van PPM Oost heeft Divitel een sprong kunnen maken in haar groeiambitie. Met de nieuwe investeerders zal Divitel haar vleugels internationaal verder gaan uitslaan.” Hans Kornmann, CEO van Divitel.

 

www.divitel.nl

 

Pharmaline

PPM Oost heeft haar - via P-Power Holding gehouden - belang in Pharmaline verkocht. Pharmaline, gevestigd in Oldenzaal, is actief op het gebied van eigen bereidingen voor apotheken. Inmiddels bedient Pharmaline - met meer dan 100 medewerkers -  ruim 20% van alle Nederlandse apotheken.

“We zijn PPM Oost dankbaar voor hun ondersteuning. Dit stelde ons in staat om ons te focussen op de bedrijfsvoering. PPM Oost heeft zo een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van onze organisatie. Het gaf onze medewerkers vertrouwen om een ervaren en stabiele partij als PPM Oost als aandeelhouder te hebben. We wensen PPM Oost alle goeds voor de toekomst en hopen dat ze nog veel startende ondernemingen in de regio kunnen ondersteunen. - Jan Verwaal, directeur van Pharmaline.

 

www.pharmaline.nl

 

Syntarga

Syntarga, een spin-off van Radboud Universiteit Nijmegen, ontwikkelt een unieke technologie om antilichamen te verbinden aan kankermedicijnen. Deze gepatenteerde technologie zet Syntarga in bij de ontwikkeling van een nieuw soort medicijn tegen kanker.

In 2011 is Syntarga overgenomen door Synthon, een bedrijf met meer dan 1.300 medewerkers,11 internationale vestigingen. Synthon is een vooraanstaande speler op de wereldmarkt van generieke medicijnen. Zowel Syntarga als Synthon hebben zich aan Radboud Universiteit Nijmegen ontwikkeld. Beide bedrijven laten zien dat de universiteit een kweekvijver is van medische innovatie en gezond ondernemerschap. Bekijk hier een film over Synthon.

 

www.syntarga.com

 

Amarcon

Octopus-line van Amarcon (Advanced Maritime Consulting) is speciaal ontwikkeld voor zeeschepen en offshore-bedrijven. Het door Amarcon ontwikkelde systeem geeft onder meer informatie over de huidige en te verwachten weersomstandigheden waarop de kapitein, rederij of offshore-manager de besluitvorming kan baseren. Al minstens honderd schepen in de internationale wateren zijn uitgerust met een Octopus-systeem.

PPM Oost heeft in 2012 haar belang in het Dalfse Amarcon samen met de DGA verkocht aan een strategische koper. ABB heeft de onderneming overgenomen als onderdeel van haar groeistrategie in “Deep Sea Positioning Systems”. Het Zweeds/ Zwitserse ABB, marktleider op het gebied van powersystems heeft meer dan 100.000 werknemers en is wereldwijd gevestigd. ABB heeft de ambitie om Amarcon in Dalfsen verder te laten groeien en wil rondom Amarcon een nieuw knowledge center uitbouwen met hoogwaardige banen. Amarcon biedt innovatieve hard- en software voor zeeschepen om optimaal, veiliger en energiebesparend te kunnen navigeren en heeft honderden schepen voorzien van onboard systemen.

Lees hier het volledige persbericht over de overname.

www.amarcon.nl

Trimergo

Trimergo ontwikkelt en implementeert ERP software voor de projectgestuurde industrie. Deze software gaat, anders dan conventionele ERP-software, uit van de projectmatige afstemming tussen verkoop, engineering, inkoop, productie, montage en service. PPM Oost investeerde in 2001 in deze onderneming om de verdere  groei mogelijk te maken.

In mei 2011 heeft PPM Oost haar aandelenbelang in Trimergo International BV aan het zittend management verkocht. De achtergestelde lening was al afgelost. Trimergo kon tegelijkertijd een strategische herorientatie in gang zetten.

 

www.trimergo.nl

 

Replicars

Replicars (Inventist Holding) ontwerpt, produceert en distribueert al meer dan dertig jaar hoogwaardige exclusieve schaalmodellen van allerhande voertuigen en distribueert de modellen van circa vijftig fabrikanten. Replicars is het eerste bedrijf dat zich specialiseerde in de handel in modelauto's, en inmiddels zijn er wereldwijd afnemers.

In januari 2012 heeft heeft PPM Oost samen met het management van Replicars zijn belang in Inventist Holding verkocht aan een Duitse branchegenoot.

www.replicars.nl