TIIN Capital en PPM Oost investeren in Nectar 3D

Introductie “hassle-free 3D-printer" dankzij nieuwe investeerders. Zonder gedoe 3D-printen met professionele kwaliteit tegen een betaalbare prijs. Nectar 3D maakt dit mogelijk voor innovatieve bedrijven en ondernemers. Met een investering door TIIN Capital en participatiemaatschappij PPM Oost, introduceert Nectar haar nieuwe “hassle-free 3D-printer”: Nectar One. Met de investering gaat Nectar de productie van de Nectar One 3D Printer opschalen en haar distributienetwerk uitbreiden.

Gebruikersgemak voor professionele markt
Speciaal voor innovatieve bedrijven ontwikkelde het Arnhemse bedrijf een 3D Printer die het spreekwoordelijke gat opvult tussen consumentenprinters en industriële printers. Nectar One is een volledig modulaire 3D Printer, waarvan de acht kernmodules binnen vijf minuten met één schroevendraaier gewisseld kunnen worden. Ideaal voor bedrijven die de mogelijkheden van 3D Printing zien, maar nog aarzelen wat betreft gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en ondersteuning. Nick Wilderink, CEO Nectar: “Uitgangspunt bij de ontwikkeling van onze 3D Printer was het gemak voor de gebruiker. Professionele klanten hechten waarde aan het resultaat en willen een herhaalbaar, betrouwbaar en gemakkelijk 3D-printing proces.”

Door de strategische mogelijkheden eisen professionele gebruikers meer van 3D printers
3D Printing wordt veelal ingezet voor rapid prototyping. Door het vereenvoudigen en professionaliseren van het proces kunnen ontwikkelaars zelf de printcapaciteit in huis halen. Hierdoor zijn zij niet langer afhankelijk van derden. Dit verkort het ontwikkelproces en maakt 3DPrinten goedkoper, sneller en risico-armer. Voor bedrijven is dit van strategische waarde om sneller nieuwe producten te ontwikkelen en op de markt te brengen. Bovendien werkt het in-house kunnen 3D Printen van prototypen motiverend en stimuleert het creatieve proces.
In de komende jaren zal 3D Printing een belangrijkere rol gaan spelen in de productieketen. Hierbij treedt een verschuiving op naar daadwerkelijke productie. Dit is reeds gaande binnen sectoren zoals aerospace, automotive en de medische sector en op termijn ook binnen sectoren zoals machinebouw en de maakindustrie. Dit betekent dat hoge eisen worden gesteld aan de kwaliteit, betrouwbaarheid en printmogelijkheden. Door de modulaire platform filosofie biedt Nectar haar klanten de mogelijkheid om mee te groeien met deze ontwikkelingen.

Groeikapitaal voor uitbouw productie en verkoop
Het in 2012 opgerichte Nectar trekt kapitaal aan voor zowel de opschaling van de productie van de Nectar One 3D Printer als de uitbreiding van het distributienetwerk. Tevens is een deel van het kapitaal bestemd voor de verdere doorontwikkeling van de printer en het printplatform. PPM Oost investeert in Nectar vanuit Participatiefonds PPM Oost en TIIN Capital vanuit het TIIN TechFund 3. Richard Tieleman, investment manager bij TIIN Capital: “Nectar is één van de eerste 3D-printerleveranciers die in staat is om een printer in de markt te zetten die vanwege haar gebruiksgemak voor een brede doelgroep relevant is en door de modulaire opbouw en de hoogwaardige componenten een kwaliteits- en betrouwbaarheidsniveau levert dat aansluit bij de huidige en toekomstige toepassingsmogelijkheden. De printer is hiermee uitermate geschikt voor de zakelijke markt.” Pieter Rhemrev, adjunct-directeur bij PPM Oost, voegt hieraan toe: “Het Nectar-team heeft zich in de afgelopen periode sterk ontwikkeld op technisch en commercieel vlak. In maart van dit jaar won Nectar met de Nectar One zelfs de RapidPro Startup Award. Met deze investering verwerven we een belang in een Gelderse Smart Industry onderneming, die zich richt op een veelbelovend marktsegment binnen de snel groeiende 3D-printindustrie.” TIIN en PPM Oost werken al jaren met elkaar samen, onder meer als cofinanciers van de bedrijven Perrit en CWR Mobility.

10 april, 2017 - 02:00