Nederlands octrooi toegekend aan Vitalnext

Wageningen, 9 maart 2017. Vitalnext BV kondigt vandaag aan dat het een Nederlands octrooi toegekend heeft gekregen gebaseerd op de aanvraag “Compositions and methods for the treatment of malnutrition” .

Een groot deel van de ouderen in de Westerse wereld is ondervoed en/of verliest te veel spiermassa, vaak indirect gekoppeld aan andere ziekten. Dit vertaalt zich in een slechte lichamelijke conditie, langer verblijf na opname in het ziekenhuis, verhoogde kans op ziekte en sterfte alsmede hogere gezondheidszorg-kosten. Het nu toegekende octrooi beschrijft de samenstelling en het gebruik van een nieuwe medische voeding speciaal ontwikkeld voor een snellere gewichtstoename, het voorkomen van verlies van spiermassa en ter ondersteuning van de behandeling van ondervoeding, speciaal voor ouderen.

Huidige medische voedingsproducten bevatten alle noodzakelijke voedings-ingrediënten meestal als drinkvoeding in kleine flesjes. Veel patiënten hebben echter moeite met het gebruik hiervan vanwege de smaak en vanwege het sterk verzadigde gevoel dat het oplevert. Vitalnext ontwikkelt Vital01, een volledige voeding in poedervorm die met van alles kan worden gemengd waaronder ook hartige voeding en vloeistof. Vital01 is ontworpen om de voedingsstatus van patiënten sneller te verbeteren, maar ook om de aanwezige eiwitten sneller om te zetten in spierweefsel. Dit zal de algehele lichamelijke conditie verbeteren, het belangrijkste probleem van ondervoeding bij ouderen.

Vital01 wordt momenteel getest in een studie met ondervoede ouderen in samenwerking met de onderzoeksgroep ‘Humane voeding en veroudering’, geleid door Prof. Dr. Lisette de Groot, van de Wageningse Universiteit. Eerste resultaten van dit onderzoek worden in de tweede helft van 2017 verwacht.

Dr. Rein Strijker, CEO van Vitalnext, zegt hierover: “We ontwikkelen Vital01 voor ondervoede patiënten als een nieuwe medische voeding gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek en goed gecontroleerde en statistisch verantwoorde klinische studies. Eerdere preklinische studies uitgevoerd in nauwe samenwerking met TNO lieten zien dat Vital01 lichaamsgewicht veel sneller herstelde dan standaardproducten en duidelijke positieve effecten had op spiermassa. Wij zijn vol vertrouwen dat ons gepatenteerd product van groot nut zal zijn voor de grote en groeiende groep van ondervoede oudere patiënten.

10 maart, 2017 - 01:00